Osteosarkombloggar

Jag har hittat två andra tjejer som har/har haft samma sjukdom som jag. Jag har tittat runt lite på deras bloggar och trots samma sjukdom (även om dom har fått sina diagnoser i unga tonåren och jag 20-års åldern) har vi helt olika upplevelser av sjukdomen. Även om vi alla genomgått cytostatikakurer av ungefär samma slag och operationer av ben, lungor och ven-portar så har vi ändå olika uppfattning om sjukdomen. Väldigt intressant faktiskt.

Idag tänkte jag på natten då jag hade dödsångest. Jag har aldrig tidigare upplevt något liknande. Det var precis i samband med att jag avslutade min sista (halva) cytostatikakur. När man får sin osteosarkomdiagnos får man också ett schema med behandlingar. Schemat är en studie i hur man behandlar osteosarkom bäst. Det bästa resultatet får man genom att man kombinerar cellgifter och operation. Min kropp svarade aldrig bra på cellgifterna. Det har jag ju märkt i efterhand också efter som att det har tagit hårt, både på det ena och det andra... Men jag fick tre cellgiftskurer, tredje och sista gången, när jag fick hallonsaften och det där i den röda påsen (doxorubicin och cisplatin tror jag dom heter) fick behandlingen avslutas. Jag hade dåliga lever och njurvärden och läkarna var oroliga att jag antingen hade tumörer på lever/njurar eller att cellgifterna hade förstört dom så pass mycket att dom var slut.. typ.. Jag fick göra ultraljud på njurarna och datortomograf på buk för att konstatera att det såg okej ut. Fick åka hem men man ville ändå kontakta leverspecialist ifall något var fel. Jag fick permis över natten. Den natten vaknade jag med smärta precis där revbenen slutar (och där njurarna sitter). Jag fick typ panik. Smärta = cancer = döden, eftersom att jag inte kunde få cellgifter. Tankar snurrade, men vad händer då? Om man inte kan få cellgifter? Dör man då?

Jag mådde fruktansvärt dåligt, jag grät, hade ont och hade dödsångest på samma gång. Tillslut lyckades jag somna och när jag äntligen vaknade morgonen efter mådde jag inte alls lika dåligt och smärtan i midjehöjd hade försvunnit.

Nedan är en bild på det behandlingsschema över cytostatika man får. Först behandlas man i två femveckorsperioder. Där man får tre olika typer av cellgifter A-Doxorubicin, P-cisplatin, M-Methotrexat. Efter dessa två femveckorsperioder (ofta behandlas man tre femveckorsperioder med cellgifter, för att få bättre resultat vid operationen) opereras benet, eller armen, eller vart man nu har sarkomet. Där efter fortsätter man med en femveckorsperiod innan tumören analyserats och man får veta om cellgifterna gett "Good" eller "Poor" respons på tumören. Beroende på resultatet så lottas man in i någon av behandlingarna. Varje rad är en typ av behandling som man kan lottas in i.


Kommentarer
Postat av: Linnea

sv: Hej! Jag tror också att det är bra att vi bloggar om det, dels för att skriva av oss själva och dels för att som du skrev göra sjukdomen synlig.

Du skrev att du läst två andra bloggar om tonåringar som har/haft osteosarkom, vad är det för några? :)

Går du på nån behandling nu eller är du färdigbehandlad?



Kram!

2011-06-10 @ 14:42:29
URL: http://liinnearummel.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0