La Paloma

Vi har precis anlänt till La Paloma som är vårt nästa stopp på vägen. Även om Punta del Este är väldigt fint, så är det överklass och för mycket. Det är bara flådigt och man hittar ingen känsla för att det på något sätt är Uruguayanskt. Det hade lika gärna kunnat vara Kanarieöarna eller Ibiza.

La Paloma är ett litet, litet samhälle vid havet. Nära den lite större staden Rocha. Hotellet är mycket bättre än i Punta del este, men också 70 dollar dyrare.

Vi ska utforska staden och stranden lite mer nu ikväll, men jag tänkte lägga upp lite bilder på en badplats som vi stannade vid på vägen hit. Det var strax innan den lilla orten José Ignacio (tydligen är det dit alla rika kändisar drar sig när dom vill vara ifred). Vi hittade en lagun, precis vid havet. Härlig sandstrand och riktigt varmt i vattnet. Det var knappt svalkande när man doppade sig. Bara jätteskönt. Det kändes som paradiset. Inte mycket folk alls. Vi ville nästan inte åka därifrån!Punta del Este

I morse checkade vi ut från vårt lilla vandrarhem i gamla stan i Montevideo och körde via Atlandia (där vi stannade och badade) och Piriapolis (där vi stannade och åt) till Punta del Este. Jag hade blivit förvarnad om att Punta del Este är den del av Uruguay som inte liknar resten av landet. Och trots den varningen kunde jag ändå inte föreställa mig hur det egentligen var.

Punta del Este beskrivs vanligen som Sydamerikas paradis. Stora lyxhotell, flådiga villor och överklass. De som bor här eller har hus här är de rikaste rika i Uruguay och Argentina. Punta del Este är nämligen även Argentinarnas paradis.

Punta del Este ligger, precis som det låter, som en udde ut i Atlanten. Ute på udden finns inga stränder, men dock en enormt fin rambla, alltså strandpromenad. Det är också här de fina och flådigaste villorna ligger. På båda sidor av udden ligger de stora hotellkomplexen och även stränderna. Det bästa med Uruguay är att trots att de stora hotellen ligger väldigt nära stränderna, är alla stränder offentliga. Så alla kan verkligen njuta av det bästa Uruguay har att erbjuda, utan att betala en spänn.

Vårt hotell, som ligger bland de stora flådiga villorna ute på udden, saknar moderniteter skulle vi kunna säga.. När vi checkade in på hotellet registrerade den äldre damen i receptionen vår ankomst för hand, med papper och blankett. På frågan om Alvaros civilstatus kunde han bara svara "gift" eller "singel", inget där emellan. (Just under dessa två dagar är vi därför gifta). Vi konstaterade att nymodigheter inte riktigt var grejen här (trots att de enligt bokningssodan hade trådlöst Wifi och hon hade en liten kopiator bakom disken.) Vi frågade om hon tog kort och hon svarade att hon bara tog Visa och MasterCard. Vi skämtade lite, medan vi väntade på att hon skulle skriva färdigt alla dessa lappar, att hon säkert skulle ta betalt med en sån där kortdragare som var populär på 80-talet. Innan magnetremsor, chip och Internet. Ni vet en sån där man lägger kortet i en dragapparat, lägger ett papper och drar sen fram och tillbaka en grej som kalkerar kortets nummer på pappret.. Och efter en kvart eller så, var det precis en sån apparat hon använde, innan hon ringde banken på telefonen för att registrera överföringen.

Hotellet ligger visserligen bra till, men standarden är inte den bästa. Sängöverkastet är både fläckigt och sunkigt, duschdrapperiet är det hål på och för att få igång golvfläkten i rummet måste man spänna elkabeln över dörrknoppen på garderobsdörren. Tv:n har två kanaler och en gammal antenn. Ni vet en sån som man måste justera hela tiden för att få minst dålig bild... Men hotellet är billigt och ligger väldigt fint. Vi tänkte dessutom inte spendera vår tid i Punta del Este på hotellrummet. Sängen är skön, rummet hyfsat svalt och duschen fungerar. Resten löser sig!

En annan rolig grej med nymodigheter. Igår var vi inne på en TaTa-butik. Det är motsvarande Ica eller Konsum hemma. I kassan tänkte vi betala med kort, vilket har visat sig vara lite komplicerat här i Uruguay. Här finns inte våra chip-avläsare, utan här har dom det gamla systemet där kassörskan drar magnetremsan i en magnetremsa-avläsare i tangentbordet i kassan. Så kassörskan tog emot kortet och drog en 3-4 gånger innan hon konstaterade att det inte funkade. Vi trodde att hon då skulle ge upp, men hon böjde sig bara ner under disken och tog upp en brun läder-necessär. I den hade hon en plastficka som hon la kortet i, spände den överflödiga plasten runt kortet och drog det i magnetläsaren. Direkt fungerade det. Vi stod först helt chockade och sen skrattade vi gott. Hur kassörskorna på TaTa kommit på knepet med plastfickan får vi nog aldrig veta.

Det är väldigt härligt här i Uruguay. Trevligt folk, god mat, härliga stränder och fint väder. Men jag inser dock att jag måste öva på min spanska.

Ciao!

Jan. 28, 2013


Dåligt uppdaterad blogg

Oj vad dålig jag är på att blogga. Även när jag har semester. Här i Montevideo är det varmt idag. Riktigt varmt. Och alla väntar på att det ska börja regna. Regnet hotar nämligen Karnevalen ikväll, så om det regnar för mycket så flyttas karnevalståget till i morgon.

Jag och Alvaro fortsätter vår resa idag. Fast inte så långt. Vi ska bo på ett vandrarhem nere i gamla stan i några dagar, innan vi hyr bil och åker 16 km till badorten punta del este. Där ska vi bo några dagar för att sen fortsätta resa upp längs kusten mot Brasilien. Sen får vi se vart vi tar vägen.Vi får också se vart jag kan blogga här näst. Den som väntar på något gott....

Framme!

Nu är vi äntligen framme. Försenade 5 timmar landade vi på Montevideos flygplats. Vi skojade om att vårt bagage inte skulle ha kommit fram, och efter en 20 minuter vid bagagebandet insåg vi att vårt skoj var på allvar. Vårt bagage var försvunnet! Och vi som oklokt inte hade lagt något ombyte i handbagaget..

Men redan idag har vi fått samtal från flygplatsen om att de fått våra väskor och att dom är på väg att köra ut dom till oss. Skönt! Jag vet inte hur många dagar utan mina kläder jag hade klarat mig.

Får blogga mer vid ett annat tillfälle. Ta hand om er!

Resa!

Vi har packat och är snart på väg till Arlanda. Det ska bli riktigt spännande att komma iväg. Hoppas att jag kan blogga lite under resan. Kanske kan lägga upp några bilder också.

Njut av livet!

Snabb uppdatering

Jag tog nytt blodprov igår. Och till allas totala lycka så kunde det konstateras att värdet gått upp till 115! Ett ganska stort hopp. Enligt skk på Radiumhemmet beror dippen förra veckan på medicineringen (som jag började med igen igår kväll), den är tydligen långtidsverkande.

Vi är i alla fall glada över att värdet stigit och att jag kan börja medicinera som tänkt den här veckan. Resan är inte hotad! Yay!

Tungt besked

Allt har varit planerat inför den här resan som vi ska göra på fredag. Mediciner, blodprover... allt! Men inget fick ju gå fel! Inte det här året, det här var året när vi skulle komma iväg.
 
Men så fick jag samtal idag. Från min kontaktsjuksköterska på KS. Blodprovet såg inte så bra ut, jag hade låga trombocyter igen, så som det var i höstas. Mitt värde låg på 77. Ett värde som ska vara över 100. Då (i höstas) var mina läkare oroliga över att jag kanske hade leukemi också. Men efter ett benmärgsprov visade det sig att min kropp bara var trött. Och det kan den ju vara nu också, medicinen påverkar ju allt sånt. Det kan också vara något annat. Blodprovet såg ju bra ut förra veckan, så vad som hänt till den här veckan vet jag inte. Jag känner mig pigg och frisk, trots allt.
 
Men det är jobbigt att min kropp inte fungerar som jag vill att den ska fungera. Jag vill inte att vi ska behöva ställa in den här semestern också. Vi vill komma iväg till sydamerika. Bestämt är att jag inte ska börja med medicinen innan jag tar nytt blodprov. Nytt prov tas på måndag och då ska kontaktssk ringa igen.
 
Det värsta är att man inte kan göra något. Det är benmärgen som är trött och det finns inget man kan äta eller dricka för att den ska vakna till liv igen. Det finns ju mediciner för att få den att vakna. Vi får se om det blir akuellt, eller om jag bara ska vänta med medicineringen till dess att jag kommer hem (vilket iof blir väldigt långt tid).
 
Så blir det att leva i ovisshet igen. Jag hatar det. Men det gäller att ställa in sig på att allt är som vanligt och att det är det fram till måndag innan ssk ringer. Jag känner dock att jag inte riktigt är mig själv i psyket. Jag är inte lika lugn och resonabel som jag brukar vara. Jag känner mig mer hispig och har mer katastroftankar. Till exempel så började jag gråta efter det här beskedet. Vilket jag inte brukar göra.
 
Helgen får spenderas med att väcka en trött benmärg.

Oh happy day!

Jag har varit skitrutten på att uppdatera bloggen! En av anledningarna till det är pga att jag skaffat en Androidtelefon, istället för en iPhone som jag hade förut. Och jag måste erkänna att iphoneappen för blogg.se var betydligt mer utvecklad än den för Android.

Meen, man ska inte klaga. I alla fall inte på sånt.

I två dagar har jag varit förkyld. Jag är lite glad över att det äntligen bröt ut något, för jag har känt något i kroppen ett tag nu. Men det har varit en ganska lindrig förkylning. Trots det har jag varit hemma i två dagar. Det är en ganska skön grej med att arbetsträna. Man kan få vara hemma och vara sjuk utan att någon blir arg.

Det är snart bara en vecka kvar till dess att jag och Alvaro åker till Uruguay. Det ska bli så jätteskönt med semester, sol och bad! Nu ska man bara komma på allt det där man ska få plats med i resväskan. Dags att börja planera!

Gott nytt år!

Jag försökte blogga redan igår, men inlägget försvann innan jag kunde publicera.

Ledigheten har varit god. Först var vi i Småland hos Alvaros släkt, som jag redan bloggat om, sen var vi på landet. Det har varit väldigt skönt och kul att få vara med familjen. God mat, mycket skratt och värme. Det har varit behövligt för mig.

Idag var det åter dags för jobb. Jag blev snabbt trött men annars fungerade det bra. Tur att veckan är kort, så man hinner anpassa sig till vardagen igen.

På fredag är det bara två veckor innan vi åker på vår resa till Sydamerika. Så skönt!

RSS 2.0