Oroligheter

Kunde sova fram till 4 ungefär när det närmade sig droppbyte. Vaknade och mådde illa. Fick Primperan och blev helt speedad. Kunde inte slappna av alls. Det var otroligt obehagligt och jag fick en lugnande tablett och kunde somna närmare halv 6.

Nu har jag vaknat och ätit frukost. Känns mycket bättre nu, men bara längtar efter att få gå hem. I eftermiddag vid 17-tiden får jag nog gå hem. Riktigt skönt och jag räknar ner.

Ensam kvar

Sjukhuset känns nästan helt tomt nu. Inte många patienter kvar över helgen. På min sal är det nu bara jag och en kvinna till.

Jag har fått många tips i kommentatorsfältet om lungorna och andningen. Jag har inte vatten i lungorna, det har dom lyssnat efter. På måndag är det dags för röntgen och den 9 juli får jag svar på vad det är som händer i lungorna. Och vad man kan tänkas göra åt det.

Till dess gäller det att lindra symptomen. Hostmedicin, slemlösande och kärlek. Det fungerar ganska bra hittills.

Sjukt tråkigt blev det nu när min sista kompis åkte hem. Inget kul på tv heller.. Det blir nog en tidig natt i natt.

Nya vänner

Jag fick byta rum igår igen. Som jag förstod det som berodde det på att sjuksköterskan på det rum där jag sov, hon var inhyrd och hade inte befogenhet att jobba med cytostatika. Så jag fick byta rum och hamnade i samma rum som två fantastiska tjejer.

Vi har alla tre sarkom, två av oss osteosarkom och en Ewing Sarkom. Vi pratade länge och väl om sjukdomarna, vänner, läkare, behandlingar. Tja, allt! För det är verkligen så, vi har så mycket gemensamt bara för att vi har samma sjukdom. Samma tankar, känslor och liknande upplevelser. Det är så skönt att känna stöd i människor som upplever liknande saker som jag.

Vi satt och pratade hela kvällen igår. Sen var det dags för en av tjejerna att åka hem (lyllos henne). Min andra rumskompis åker hem idag.

Och strax börjar jag mitt tredje och sista dygn. Det ska bli så ljuvligt att kunna räkna ner till dess att jag får gå hem. Denna behandlingsomgång har varit ganska tuff. Mycket tankar, känslor och tårar. Troligtvis för att jag inte kände mig emotionellt beredd att komma hit i torsdags. Men nu som sagt, är det snart bara nedräkning kvar!

Orolig

Då var man på sjukhuset igen då. Trodde att jag skulle få egen sal och allt, men det visar sig att jag måste byta rum om några timmar. Så man får väl njuta så länge det varar med eget rum.
 
Det tog långt tid innan jag fick en säng överhuvudtaget. Tydligen har man stängt av den andra behandlingsavdelningen, så alla patienter måste trängas på en avdelning över sommaren. Detta pga personalbrist. (TACK ALLIANSEN!)
 
De har i alla fall hunnit ta blodprov på mig, och blodvärdet var 110 idag. Dvs inget blod behövs. Och enligt läkaren som just var här inne så är det inte pga det låga blodvärdet som jag flåsar så. Så nu blir jag orolig. Vad fan är det då som gör att jag flåsar? Visserligen tycker jag att det har blivit lite bättre med flåset, men det är tydligt att jag flåsar. Jag vill inte tro att det är tumörerna i lungorna som växt under tiden jag fått cytostatika och att det är därför jag flåsar. Dessutom tycker jag att det har kommit så plötsligt. Det började ju en vecka efter förra behandlingen, och har sen dess varit konstant. Innan dess mådde jag ganska bra och kunde gå korta promenader.

Vi får se hur det fungerar med den här behandlingen. Glädjande var i alla fall att min port fungerade utan problem. Blodretur på första försöket ur båda ingångarna. Och jag behövde inte ens ta ett djupt andetag. Det bara funkade.
 
 

Inte pepp

Fy fasiken vad jag mådde ruttet igår. Har fått en liten förkylning och det var kanske inte exakt vad min kropp längtade efter direkt. Jag kom inte ur sängen för än kl 14 och hade ingen aptit alls. Min älskling fick ta hand om mig. Det är tur att jag har honom.

I morgon är det så dags för min tredje behandling. Vi får se om det också är den sista. Men med tanke på hur jag mår just nu så är jag inte pepp på att ligga på sjukhus. Men det är bara att acceptera och hoppas att 3 dygn går fort.

Hoppas på att få lite blod i morgon också. Så kanske jag blir lite piggare.

Hörs i morgon!

Det är bara en dröm

Ibland slår det mig att jag verkligen har cancer. Det kan låta konstigt för er som inte är sjuka. Men ibland inser jag att det inte bara är en dröm, det är på riktigt.

Det är svårt att förklara för någon som inte är sjuk. Men jag tror att många som får cancer ibland kan uppleva samma sak.

Det är hyfsat lätt att kunna acceptera saker här och nu. Att kunna fatta, till synes, enkla beslut. Jag har hört någon forskare som sagt att en normal människa kan tänka ca 3 månader fram i tiden. Alltså förstå att beslutet man fattar påverkar ens framtid. Men den mänskliga hjärnan kan bara förstå 3 månader framåt.

Jag fattar rent logiskt att jag kommer ha min benprotes resten av livet. Men ibland slår det mig hur länge det faktiskt är. Att mitt liv inte bara blir som innan cancern, när jag blir frisk. Det kan i bland vara en jobbig tanke. Men då får man tänka på vad alternativet hade varit. Och då känns benprotesen väldigt okej!

Läkarbesök och blodvärde

Det har varit riktigt jobbigt de senaste veckorna med flåset. Jag flåsar så fort jag ställer mig upp och går några steg. Kroppen känns jättetrött. Jag har trott att det beror på lungorna eller luftrören. Så jag hade sett fram emot dagens läkarbesök gör att få svar.

Men det är troligtvis mitt blodvärde. Sen senaste behandlingen har det sjunkit från 127 till runt 100. Läkaren (som inte var min vanliga läkare) ville avvakta och se om kroppen löser det själv. Annars får jag blod på torsdag.

Det känns skönt att veta att det är pga blodvärdet som min kropp inte riktigt hänger med. Jag har målat upp 700 olika scenarion kring vad det kan vara. Tyvärr funkar ju hjärnan så, i alla fall min. Vid några tillfällen har jag nästan trott att mina dagar var räknade..

Men nu är det inte så! Skönt att känna. Fick en annan medicin för att få upp slem i lungorna. Hoppas att den hjälper mig också.

Behandling som planerat på torsdag. Ska bli gött att ge skitcancern en omgång till!

Flåset

Idag var jag otroligt trött när jag vaknade. Jag vaknade i och för sig ganska tidigt på grund av att Alvaro kom hem vid halv 8 och skulle lägga sig och sova. Det är svårt att inte vakna då. Men jag sov faktiskt bättre i natt än natten innan. Även om jag fortfarande inte sov lika bra som jag gör när Alvaro sover bredvid mig.
 
Jag har fixat hundpensionat för mina två vovvar i nästa vecka när jag ska ligga på sjukhus. Jag hatar att lämna bort dom, men vad ska man göra när ingen jag känner kan ta hand om dom? Jag vet att i alla fall den ena vovven trivs bra där på pensionatet. Det är i alla fall lite skönt att veta. (Jag tror att den andra vovven också tycker att det i alla fall är okej att vara där. Även om hon trivs bäst hemma med oss.)
 
Jag har riktigt dåligt med energi just nu. Det är jobbigt att känna att kroppen knappt orkar stå upp utan att jag börjar flåsa. Och idag är det dags för blodprov, så idag måste jag ta mig ut och åka till sjukhuset. Alvaro ska följa med mig, så det känns skönt att jag inte behöver åka själv.
 
Dags att ta tag i den här dagen. Jag har inte varit utanför dörren sen i lördags. Så det är väl dags idag då.
 
 

Jun. 18, 2013

Jag kämpar på med mina små bekymmer. Jag tycker att andningen varit lite sämre sen förra lördagen. Sämst är det på morgonen när jag stiger upp. Då kan jag knappt klä på mig utan att flåsa enormt. Men jag tycker att det blir bättre när jag får i mig frukost och lite hostmedicin.

Alvaro jobbade natten som var och jobbar i natt. Det påverkar min sömn. Jag sover betydligt sämre utan honom i sängen än när han ligger bredvid mig. Men i natt lyckades jag ändå få hyfsad sömn.

Jag fick besök igår av två fd kollegor. Det var så roligt att träffa dom! Bara en sån sak som besök kan få mig att må sju gånger bättre! Alvaro kommenterade det flera gånger att jag verkade glad och pigg när dom var här. Det kändes så skönt :-)

Snart är det midsommar. Det ska bli skönt att få komma ut på landet och fira lite. Jag ser fram emot det, även om Alvaro är kvar i stan och jobbar.

Jag känner mig piggare och gladare idag. Hoppas det håller i sig!

Dilemma

Jag har haft svårt att sova i två dagar nu. Det har troligtvis berott på flera anledningar. Men en stor anledning har varit pga min andning. Jag vill inte säga att jag har svårt att andas, men det är slemmigt, det piper och låter. Något som är otroligt irriterande. Det är väldigt mänskligt att irritera sig över det och harkla sig eller byta sovställning. Detta har lett till att min sömn blivit bristande. Inte nog med att det är irriterande, det sätter också igång en miljard tankar...

Till och från använder jag hostmedicin med morfin i för att lätta på symtomen. Men av någon anledning får jag ont i magen av medicinen. Det kommer inte på en gång, utan uppträder tidig morgon. Sådär vid 04-tiden.

Så de senaste dagarna har jag därför försökt använda hostmedicinen utan morfin i. Men den har som ni förstår varit verkningslös. Idag har jag valt att ta hostmedicinen med morfin i bara för att få sova ordentligt.

Men vad väljer man? Att andas ordentligt men ha ont i magen, eller att andas med irriterande pipljud men att magen känns ok?

Irritation

Jag försöker att inte irritera mig över saker jag ändå inte kan påverka. Och, om jag får säga det själv så är jag ganska bra på att inte irritera mig i onödan. I alla fall när det gäller saker kring min sjukdom och hur sjukhuset hanterar min behandling. Jag försöker acceptera och mest vara glad över att jag får den hjälp jag får.
 
Men idag blev jag både irriterad och ledsen. Jag fick ett brev för två veckor sen som sa att min nästa behandlingsperiod skulle börja måndagen den 24:e juni. Jag skulle först ta blodprov, sen till Foukakis (en annan sarkomonkolog) och sen upp på behandling kl 10.00. Och idag fick jag brev från min läkare om att min behandling blev ändrad till att börja den 27 juni istället.
 
Och det hade väl varit jätteokej, om det nu inte hade varit så att jag är väldigt beroende av att någon kan ta hand om mina hundar undertiden jag ligger på sjukhus. Och just den veckan (som från första början inte alls var en behandlingsvecka för mig, men som blev en behandlingsvecka eftersom att min förra behandlingsperiod blev flyttad för att sjukhuset strulade med att boka min behandling) är en komplicerad för min familj att ta hand om mina hundar. Vi hade lyckats planera ihop veckan tillsammans på ett fungerande (om än inte ultimat) sätt när tanken var att jag skulle behandlas den 24:e.
 
Men nu blir det istället så att ingen kan ta hand om mina hundar. Mina båda föräldrar är bortresta i jobb, min älskling jobbar natt, jag ligger på sjukhus och min storebror är bortrest hos sin flickvän i Thailand. Och jag som redan känner mig som en dålig matte som inte orkar/kan ta hand om sina hundar ordentligt måste än en gång göra dom besvikna och boka in dom på hundhotell i 4 dagar. Bara pga sjukhusets strul.
 
Jag mailade min läkare och frågade varför tiden hade ändrats men hon visste inte varför. Det är avdelningen som av någon anledning har ändrat tiden ör min behandling, och sen hör dom inte av sig till mig och berättar det, utan det får bröst- och sarkommottagningen göra. Min läkare bad så hemskt mycket om ursäkt men sa att hon inte kunde göra något åt det.
 
Nu har jag i alla fall fått kräkas ur mig min irritation. Nu är det bara att släppa det och gå vidare.
 

Senaste veckan

Oj, jag har inte bloggat på en hel vecka! Ibland går tiden bara så fort och då glömmer jag bort att jag ska blogga. Förra veckan var det 3 blodprov som skulle hinnas med och sen var det ju ledigheter också. Så sen i onsdags eftermiddag så har jag varit på landet tillsammans med mamma och pappa. Alvaro kom ut i fredags och i lördags fick jag finbesök av mina tre fina vänner från Skåne. Vi pluggade socionomlinjen tillsammans innan jag blev sjuk och eftersom att dom bor nere i Skåne och jag här så är det inte så ofta vi ses. Men nu bestämde dom sig för att komma upp och hälsa på, vilket gjorde mig jätteglad. Det var så otroligt härligt att se dom! Det gör mig så glad att mina vänner gör sig besväret att åka 8 timmar i bil bara för att få hälsa på mig i 12 timmar och sen sätter sig och åker hem igen. Det är riktiga vänner och det gör mig så gott att veta att dom finns där för mig, även när jag är sjuk.
 
Natten till lördag fick jag feber. Liksom förra omgången cellgifter så förstod jag inte riktigt varför. Jag kände mig inte sjuk och med hjälp av Alvedon och Ipren så kunde jag få ner febern. Och då kände jag mig som vanligt. Jag var kanske lite dum som inte ringde sjukhuset för att meddela att jag fått feber, men det var lördag och mina vänner var på väg från Skåne för att hälsa på mig. Jag ville inte behöva åka in till sjukhuset och bli inlagd när dom skulle komma. Så jag proppade i mig mediciner så fort jag fick frossa och på kvällen så hade febern försvunnit. Jag har en liten teori om att det skulle kunna vara mina immunstimulerande sprutor som gör att jag får frossa och feber. Men jag måste kolla det med sjukhuset först innan jag vet om det är så eller inte. Det skulle ju också bara kunna vara cancern som dom var inne på förra gången.
 
Jag har haft lite svårt med mat de senaste dagarna också. Smaken har kommit tillbaka, men av någon anledning är det bara svårt att äta. Det är lite irriterande, eftersom att jag inte vet vad det beror på. Jag hoppas att det snart blir bättre. Men jag inser att jag måste äta, så jag kämpar på med maten.
 
Men den här behandlingsperioden har varit lite annorlunda jämfört med förra. Jag mådde lite sämre på sjukhuset och kräktes två gånger. Men när jag väl kom hem mådde jag väldigt bra, ända fram till i fredags. I torsdags kände jag mig så pigg att jag var ute och tog en liten morgonpromenad med mamma och pappa innan frukost. Och det kändes väldigt bra. Men i fredags kände jag att kroppen kändes mycket mer nergången och jag började må dåligt och sen kom febern i lördags. Jag hoppas att måendet är på väg uppåt igen den här veckan.

Sjukhusvan

Jag vaknade klarvaken kl 04.. Hej och hå liksom. När jag har chansen att sova som en ovaggad baby i min egen säng! Men kroppen ville väl annorlunda. Kanske har den vant sig vid alla nattliga toabesök och sjuksköterskor som kommer och ska byta dropp mitt i natten.

Jag var lite hungrig också. Och jag brukar börja må illa när jag är hungrig. Så jag gick upp och tog ett glas mjölk och en banan. Jag hoppas att det ska göra susen och att jag kan gå och lägga mig nu och sova.

Tjingeling så länge!

Tiden går så låååååångsamt!

Mina sista timmar på sjukan för den här gången. Och det går så fruktansvärt långsamt. Jag bara väntar, och väntar, och väntar på att det här jäkla droppet ska ta slut så att jag får åka hem till min fina sambo.

Jag mår lite halvkasst den här omgången. Har haft mer illamående än förra gången och igår kräktes jag till och med. Trött har jag varit också, har sovit mycket, speciellt de senaste två dagarna. Men det är ett ganska skönt tidsfördriv om inte annat. Tiden flyger ju liksom iväg när man sover, och ibland behövs det verkligen.

Jag har också haft en del ont i ryggen under sjukhusvistelsen som har gjort det jobbigt att bara sitta i sängen. Man får ju roa sig bäst man kan, så jag har försökt ta mig ut i dagrummet några gånger och suttit där. Både för ryggens skull men också för miljöombyte. Men inget är ändå som friheten, utanför sjukhusets fyra väggar.

Jag har legat på fyrsal den här behandlingsomgången. Och har pratat lite med framförallt en kvinna på rummet, ganska mycket äldre än jag. Hon är här pga någon infektion läkarna inte riktigt kommit underfund med och hon har nu varit här i en vecka och stannar minst till på tisdag. Och då kan jag ändå känna mig lyckligt lottad att jag vet att jag får traska ut genom huvudingången ikväll och åka hem. Och det är ändå en skön känsla.

Väl hemma väntar min underbara sambo och hans pappa som ska göra pizza åt oss ikväll. Jag har inte träffat Alvatos pappa sen vi åkte ifrån Uruguay i februari. Det ska bli skönt att få träffa honom!

Jaha, kära bloggläsare. Det här var nog mitt sista inlägg från sjukan den här gången. Men misströsta inte, den 24 juni är det dags igen och innan dess kan jag nästan lova att det kommer inlägg om hur jag mår!

Vi hörs!

Jun. 01, 2013

God förmiddag!

På sjukan är livet som vanligt. Mina två rumskompisar (jag har bara två nu, den tredje fick åka hem igår) har fått permis idag några timmar över dagen. Jag är lite avundsjuk. För jag kan inte lämna sjukan. Jag får inte ens gå ut och sätta mig på balkongen och njuta av vädret. Å andra sidan får jag gå hem i morgon kväll, vilket inte är säkert för mina två rumskamrater.. Så man ska nog inte klaga.

I natt var jag riktigt trött. Jag sov nästan hela natten. Och när nattsjuksköterskan skulle byta dropp så var jag knappt vaken. Jag var så grymt trött och är fortfarande slö. Cellgifterna börjar nog verka..

Vi får se vad som händer idag. Alvaro skulle komma förbi en sväng i em/kväll. Annars får jag roa mig bäst jag kan.

Igår hade jag lite mys i dagrummet och kollade på Lets dance-finalen. Och till det fick jag chips av en undersköterska. Perfekt!
RSS 2.0