Apr. 30, 2013

I morse hostade jag slemmiga blodklumpar igen. Skulle ändå till Radiumhemmet för att prata med min kurator. Så jag passade på att prata med sjuksköterskorna på sarkommottagningen. Jag fick ta nya blodprover som Elisabet begärde. Och så fick jag lite info om cellgifterna jag ska få på måndag.

Det ena, Cisplatin har jag fått förut. Nu ska jag få halv dos av det. Det andra hade jag inte hört namnet på, men jag tror det var samma som doxrubicin som jag fått tidigare. Där skulle dosen reduceras med 25%. Eventuellt tappar jag inte allt hår, det kanske bara tunnas ut pga den lägre dosen. Men det är inte säkert. Nervpirrningar, illamående, trötthet och infektionskänslig är de vanligaste biverkningarna. Man kunde också få ont i kroppen, som led- och muskelvärk.

Men det ska bli bra. Jag har bestämt det och då är det så!

Oh, just det. Blodproverna såg bra ut. Så ingen fara med hostande.

Besked!

Fick ett mail i morse av min läkare om att hon trodde att en sjuksköterska ringt mig. Hon bad om ursäkt och hälsade att hon skulle ringa lite senare.

Vid 13 ringde hon och berättade att de hade kommit fram till att den gamla behandlingen som jag fick avsluta tvärt 2010 är den som är aktuell. Detta pga att det är den behandlingsmetod man använder för osteogent sarkom och eftersom att jag knappt påbörjade behandlingen innan jag fick avsluta den 2010 så vill man börja testa den. Förhoppningen är att organen ska orka med och att cancern dör.

Måndag den 6:e maj börjas det igen då. Får bo på sjukhus i 3 dagar. Efter ca 1 vecka hemma kommer håret börja ramla av igen. Jag kommer ha problem med mat och bara vilja äta sånt som är salt. Jag kommer må illa, behöva ta miljoner olika piller pga en massa biverkningar.

Det positiva i eländet är att jag har testat på det här förut. Jag har ätit alla medicinerna, jag har mått illa, jag har känt på det här förut och det gick bra. Så det är bara att ösa på igen!

Efter helgen

Jaha, både ni och jag trodde att jag skulle få ett samtal av min läkare i fredags. Men jag fick inget samtal. Vilket gjorde mig både irriterad och frustrerad. Det här handlar om mitt liv och min framtid. Jag förstår att min läkare har massor av andra patienter och mycket att göra. Men jag väntar på att få svar på vad jag ska göra fram över. Det är ingen lätt sak att vänta på. Även om jag har blivit ganska bra på att vänta. Men jag vill ha svar, jag vill veta vad jag måste ställa mig in på. Jag vill veta nu.
 
Att jag inte fick svar gjorde att jag fick psykbryt i lördags morse. Jag bara grät och grät och grät. Min stackars sambo gjorde inget annat än att försöka trösta mig. Jag var så ledsen. Jag kunde inte se något positivt med något. Hittills under min sjukdomstid har jag ändå längtat efter att få bli frisk. Men i lördags morse hittade jag ingenting som gjorde det värt att kämpa. Jag var bara så ledsen. Jag ville inget och jag mådde så dåligt. Tillslut lyckades jag ändå komma fram till att jag gärna ville åka ut till landet. Så sagt och gjort. Vi packade varsin liten väska och åkte. Det är skönt att kunna ha landet så nära ändå. Det är ju trots allt bara 1,5 timme bort.
 
Och det var helt rätt beslut att åka ut dit. Fint väder, snön hade smält bort och hundarna var där ute med mamma och pappa. Det var så skönt att kunna vara ute i det fina vädret. Vi fick till och med bytt däcken på bilen (äntligen!). Och jag blev gladare och lugnare i själen. Igår åkte vi hem igen. Alvaro ska jobba och jag ska träffa min kurator i morgon och min vän Maja som jag inte träffat på länge.
 
I fredags mailade jag min läkare om att hon skulle ringt mig i fredags (hon har inte svarat) och jag har även idag på morgonen ringt sjukhuset för att meddela att hon lovat att ringa mig redan i fredags. Än har jag inte hört något, men jag förväntar mig att dom hör av sig under dagen. I alla fall på något sätt. Men jag hatar verkligen att JAG måste vara den som ska höra av mig till dom för att få någon typ av besked. Det är inte så bra vård ska fungera.
 
Så jag väntar och lovar att ge besked på bloggen så fort jag vet vad som händer.

Dagen-efter-tankar.

Det känns fortfarande inte något speciellt efter beskedet igår. Mest känner jag att jag bara vill börja, inte hålla på och vänta. Ju fortare desto bättre.

Jag längtar inte direkt efter att ligga på sjukan. Det är ganska psykiskt påfrestande, framförallt att känna sig instängd. Jag blir nästan mer sjuk på sjukhus än hemma. Men jag måste göra det bästa av situationen och det gäller att sysselsätta sig. Så om ni har bra tips på träning jag kan göra på sjukan (fastkopplad till en droppställning), bra tv-serier eller böcker så tar jag gärna emot sånt!

Jag uppskattar att ni läser min blogg. Det känns skönt att känna ert stöd även om ni inte är med mig rent fysiskt.

Läkarbesöket

Okej, det blev inte riktigt som jag ville på läkarbesöket. Tumörerna har fortsatt att växa, och eventuellt har den gamla tumören i höften börjat växa igen. Det är oklart hur det såg ut med de nyaste tumörerna i ljumsken. Men framförallt hade tumörerna i lungorna växt. Det är troligtvis därför jag hostar som jag gör.
 
Så nu väntar intravenösa cellgifter igen. Exakt vilka, hur ofta och hur länge är oklart. Min onkolog ville prata med sina kollegor och en kollega hon har i Lund som hon diskuterat mig med tidigare innan hon gav besked om vilka cellgifter. Så jag vet inte mycket mer just nu, än att jag måste åka till sjukhuset i perioder för att bli behandlad. Om det blir samma kurer igen är oklart. Troligtvis blir de inte lika starka kurer som förra gången, med tanke på att mina njurar och lever inte hängde med då.
 
Just nu känns det inget speciellt. Jag vet att jag sagt tidigare att intravenösa cellgifter har varit min skräck, men just nu känns det faktiskt inget alls. Jag känner mig inte rädd eller mår dåligt över tanken på intravenösa cellgifter. Jag kanske fortfarande är chockad.
 
Och just nu är det inga besked alls som jag ser det. Jag vet som sagt inte när, hur eller hur ofta. Jag vet inte hur jag kommer må, jag vet inte om jag kommer tappa håret eller inte. Just nu känns det inte som om jag har något att ta ställning till alls faktiskt.
 
Något som ändå känns hoppfullt. När jag var på läkarbesöket i oktober 2010, efter min stora benoperation, fick jag beskedet att cellgifterna ändå inte hade tagit på tumören, och att det därför inte var värt att fortsätta med cellgifterna. Och det är något jag fortsatt att tro. Att cellgifterna inte tog på tumören. Idag visade det sig att min läkare inte hade förstått hur många omgångar av cellgifterna jag hade fått. Jag fick väldigt lite cellgifter innan operationen, så att tro att de skulle haft effekt på tumören så fort är nog mest utopiskt. Därför är nu intravenösa cellgifter ett alternativ igen.
 
Min läkare ska ringa mig på fredag för att ge besked om vilka cellgifter och hur det hela ska fungera. Vi får helt enkelt vänta till dess.

Läkarbesök

Idag är det dags för nytt läkarbesök. Lite i förtid. Jag skulle egentligen gjort det här i Maj, men med tanke på hostan så har jag gjort röntgen tidigare och då blir det svar idag istället.

Och jag är inte alls nervös. Jag trodde att jag skulle vara jättenervös men inte än i alla fall. Det kommer nog när vi kommer till sjukhuset.

Jag hör av mig om hur det gick lite senare idag.

En fegis

Mycket som hänt sen sist och ändå har jag inte uppdaterat bloggen! Dåligt av mig.

Jag har haft lite bekymmer med min kropp. Den är trött, till viss del orkeslös, jag hostar, och idag började jag känna av någon konstig smärta i bröstkorgen. Smärtan är ungefär som när man sväljer en för stor tugga, men det håller i sig till dess att jag sätter mig ner.

Pga hostan så kontaktade jag sjukhuset. Vi bestämde att försöka tidigarelägga min röntgen till den här veckan (planerat var 7 maj). Sagt och gjort, idag gjorde jag röntgen och på tisdag får jag svar på hur det ser ut.

Alvaro är bortrest i jobbet ons-fred. Och med tanke på allt som hänt de senaste veckorna (hosta blod och blodtrycksfall) så vågar jag inte sova ensam. Jag litar helt enkelt inte på min kropp tillräckligt. Så jag och vovvarna har tagit oss hem till mamma och pappa och sover här i natt. Det känns väldigt skönt, även om det är jobbigt att tvivla på sin egen kropp.

Jag tror att de mesta av sakerna som händer med kroppen är pga medicinerna. Men bara för det kan man inte vifta bort det. Jag hoppas att jag får mer svar på tisdag.

Dags att sova. God natt!

Hosta blod

Ännu en händelsefylld helg har gått. Det är alltid lika roligt med händelsefyllda helger... Fast inte såna som innefattar att sitta på sös akuten kl 01 en lördagsnatt.
 
Det började i torsdags med att min hosta blev mer intensiv. Hosta har jag haft till och från sen vi kom hem från Uruguay, men i torsdags hostade jag mycket mer än vad jag gjort tidigare. Jag upplevde också att min lungkapacitet påverkades. Jag flåsade flera gånger när jag kom in efter promenad med hundarna, något som jag inte känt av tidigare. Envis som jag är fortsatte jag ändå.
 
I lördags kväll när jag och Alvaro gick och la oss blev hostan väldigt intensiv. Jag hostade nog mer än vad jag andades, kändes det som. Det var nästan så att jag hostade så mycket att jag kräktes. Och det kändes som om jag hostade klumpar. Så jag gick in i badrummet och spottade ut klumparna och till min förvåning så var klumparna blodiga. Då blev jag väldigt orolig, hosta blod kan aldrig vara bra. Alvaro googlade och konstaterade att man bör ringa sjukvårdsrådgivningen. Vi ringde och sjuksköterskan svarade bara att jag borde söka vård, trots att det var natt och skulle ta långt tid på sjukhuset. Så vi åkte in till sös akuten klockan 01 på natten mot söndag. Redan när jag blev inskriven konstaterade killen i kassan att det skulle ta långt tid. Vi skulle bli tvugna att sitta och vänta fram till morgonen innan vi skulle få träffa läkare. Alvaro frågade om det var bättre att vi kom dit på dagen istället. Men killen i kassan tyckte att vi i alla fall kunde träffa en sjuksköterska och få en bedömning innan vi åkte hem.
 
Så vi placerade oss i väntrummet. Där satt redan mycket folk och många hade väntat närmare 5 timmar på att få en första bedömning. Vi orkade sitta där i 2 timmar, innan vi insåg att vi inte skulle få komma in till någon sjuksköterska innna det var morgon. Och jag hade dessutom slutat hosta. Så vi bestämde oss att åka hem.
 
Sen dess har jag inte hostat sådär kraftigt som i lördags. Jag hostar fortfarande men jag gör allt för att låta bli att hosta. Och inget blod har kommit upp sen dess (vad jag sett i alla fall). Jag inser också att det inte är bra att hosta blod, så jag har kontaktat min läkare på sarkommottagningen för att se vad hon säger att jag bör göra åt saken. Kanske är det läge att göra en ny röntgen på lungorna för att se om det är där det skett någon förändring som påverkar..? Vi får helt enkelt vänta på svar.

Pigg!

Eller, pigg är kanske fel ord. Men jag känner mig i alla fall piggare än vad jag gjort de senaste veckorna. Tröttheten gör sig självklart påmind, men man måste vara positiv. De senaste två dagarna har jag lyckats låta bli att sova middag (fast jag somnade nog några minuter i soffan under rapport i tisdags). Och både igår och idag har jag orkat ta längre promenader än vad jag gjort på en månad. Jag hoppas att det inte är något tillfälligt utan att jag verkligen har fått lite ork tillbaka. Jag hoppas också att promenaderna ska göra mig lite starkare.
 
Jag var på sjukhuset i tisdags och fick Pamidronat igen. Jag bestämde mig för att jag skulle orka åka kommunalt både dit och hem. Men när jag väl var där kände jag mig så pass trött att jag fick ta till en sjukresa för att komma hem. Det känns lite som ett nederlag, men jag tänker att det ändå är väldigt positivt att jag orkar åka kommuntalt i alla fall åt ett håll. I taxin på väg hem kände jag mig så typiskt svensk. Man önskar på något sätt att man skulle orka hålla igång en konversation med taxichauffören under resan hem. Men jag var så trött så jag satt bara tyst.
 
På sjukhuset var det i alla fall lite roligt. Som jag har skrivit tidigare så har jag en ovanlig porta-cath. Det är en, fast att den är dubbel. Man kan alltså ha två nålar i samtidigt. Jag fick en dubbel för att jag skulle kunna få två olika cellgifter på sjukhuset samtidigt, utan att de skulle blandas innan de kom in i blodet. Och under dessa snart 3 år som jag haft den har jag insett att det är ovanligt. Vissa sjuksköterskor blir väldigt oroliga när de inser att de är två ställen man kan sticka på och undrar hur de ska hitta rätt. Men jag försöker bara förklara att det är som vanligt, fast att du måste sticka på två olika ställen. Men i alla fall, i tisdags när jag var på sjukan och min ssk, som jag alltid har, höll på och sätta igång droppet, kom en av hennes kollegor in och ville känna på min port. Hon sa själv att hon har jobbat så pass länge med portar men att hon aldrig hade sett en dubbel och hon undrade hur den såg ut och hur den kändes. Så vi pratade lite om den och hon tackade så mycket för att hon hade fått lära sig något nytt. Alltid lika kul att få vara lite speciell.
 

Påsken

Vi har varit ute på landet över påsk. Jag åkte med pappa ut till landet i onsdags kväll efter att vi tittat på Skuru mot VästeråsIrsta i damhandbollens slutspel. Alvaro kom ut på torsdagskvällen.

Det har som vanligt varit skönt att komma ut hit. Det är på något sätt väldigt avslappnande. I fredags eldade vi ris som blivit efter trädfällning och sen grillade vi korv i brasan. Så härligt att kunna vara ute och njuta lite i solen. Vi körde också runt på vår lilla äng med fyrhjulingen och sladdade i snön.

I söndags åt vi lite försenad påsklunch. Mormor och morfar kom hit och vi åt gott och hade trevligt. Idag är det dags att åka hem.

Jag har mått lite konstigt de senaste dagarna. Igår sov jag nästan mer än vad jag var vaken. Till och från får jag frossa för att i nästa stund svettas (jag tror inte att det är feber). Smärtan i ljumsken är inte lika intensiv, men jag känner ändock en ökad aktivitet där. Vilket skapar obehag och gör att jag tar till smärtlindring. Troligtvis är det strålningen som gör sitt jobb och att det med tiden blir allt bättre.

Jag har fina blåmärken från min bravad natten till onsdag. Hela mitt vänstra ben är fullt i blåmärken och jag har även ett stort blåmärke på min vänstra arm.

Men men. Ny vecka och nya tag. I morgon är det dags att dra till sjukan igen för att få lite pamidronat.

Trevlig kväll!


RSS 2.0